Településünk címere

Álló, hullámos pólyával vágott pajzs. A vörös színű mezőben jobb és baloldalon aranyszínű kőmotívumok, körülötte hullámos kék és ezüstszínű vízszimbólum. A kövek közül a vízből kiemelkedik egy tekergő ezüstszínű kígyó, szájában zöld színű háromlevelű fűcsomóval.
A kőmotívum utal arra, hogy Markhot Ferenc vizsgálatai alapján és javaslatára, itt Parádon kezdte meg működését 1778-ban a Keresztelő Jánosról elnevezett bányatársulat és itt indult meg a timsós vízre telepített timsógyártás. A köveket ellepő vízszimbólum kifejezi a timsógyártás technológiáját, melynek folyamata: a pörkölés, érlelés, kioldás, ülepítés, bepárlás, kristályosítás, tisztítás és szárítás.
A kígyó mágikus szimbólum, mely a gyakori vedlése miatt az örök megújulás, gyógyítás, gyógyulás és halhatatlanság szimbóluma, amely a timsó tekintetében utal a gyógyászati hatékonyságára és egyéb olyan felhasználásokra, mely az egészség megőrzése érdekében történik. A szájában életfüvet vivő kígyó, ugyancsak a timsó hatékonyságának gyógyító mivoltára utal.
Kitaibel Pál munkássága révén terjedt el a parádi víz gyógyhatásának híre. Fáy András leírása után indultak meg azok az építkezések, amelyek során fürdőházakat, ivócsarnokokat, szállodákat emeltek Parádon és környékén.
A kék színű mezőben lévő aranyszínű szarvasbika utal a vidék erdőségeiben lévő gazdag állatvilágra. A zöld színű hármas hegymotívum utal a terület földrajzi adottságaira. A hegymotívum fölött ezüstszínű, lebegő kar, kezében virággal szimbolizálja a településen élő lakosság elődjeinek vitézlő, erőt, biztonságot kifejező, a régmúlt csatákból hősiesen felemelkedő tetteit. A virág kifejezi a nemes, nagylelkű és humánus magatartást. Ez a motívum a község 1698-ból származó pecsétjében is megtalálható.